Fremtidig gasindvinding i Danmark
På trods af Parisaftalen forventer Energistyrelsen, at Danmark vil øge produktionen af fossilgas med en fjerdedel, udover hvad der allerede er indvundet. Hvis der ikke er flertal for at forbyde indvinding allerede nu, kan staten arbejde for at reducere indvindingen så meget som muligt inden for den nuværende politiske aftale
I den danske del af Nordsøen er der ca. 21 aktive felter og 55 boreplatforme. Total råder over 16 af felterne, mens INEOS er operatør på tre felter, og Hess og Wintershall har hver et felt.
Hvert år udgiver Energistyrelsen en prognose for indvinding af olie og gas i Danmark. Prognosen er inddelt i henholdsvis et forventet forløb og et muligt forløb for indvinding samt et estimat for den samlede ressource i eksisterende felter. Det forventede forløb er lidt mindre end det mulige, mens den samlede ressource er betydeligt højere end både det forventede og det mulige forløb.
Figuren viser hidtidig og forventet indvinding af fossilgas i Nordsøen. Kopieret fra Ressourceopgørelse og prognose, august 2022
Indtil nu er der indvundet 184 mia. m3 fossilgas i Nordsøen, og den tilbageværende reserve vurderes til at være i alt 80 mia. m3.
Ifølge Energistyrelsen er det usikkert, om hele reserven vil blive udnyttet. Efter en såkaldt risikovurdering vurderer Energistyrelsen, at det er sandsynligt, at der bliver indvundet minimum 41 mia. m3 fossilgas frem til 2050. Af den resterende reserve på 39 mia. m3, er det muligt, at der bliver produceret yderligere minimum ca. 3,5 mia. m3 fra de teknologiske ressourcer og efterforskningsressourcer. Se figuren nedenfor.
Figuren viser ressourceopgørelse og prognose for fosilgas fordelt på kategorier. Kopieret fra Ressourceopgørelse og prognose, august 2022
Reserven på 80 mia. m3 består af følgende:
1) | Projekter med potentiale for en kommerciel udbygning1). |
---|---|
2) | Projekter der menes at kunne blive kommercielle, eller projekter der ikke er kommercielle i den nuværende økonomiske situation, men som kan blive det i nær fremtid. |
3) | Projekter der ikke anses for kommercielle under de nuværende betingelser. |
Kilde: Ressourceopgørelse og prognose, august 2022
Som det fremgår af søjlediagrammet, forventer Energistyrelsen, at der kun bliver indvundet 13 af 45 mia. m3 fra den betingede ressource, 0,5 af 1 mia. m3 af den teknologiske ressource og tre af seks mia. m3 af efterforskningsressourcen. Energistyrelsen beskriver ikke i detalje de bagvedliggende forudsætninger for prognosen, men den tager udgangspunkt i de nuværende betingelser.
Alt i alt er der inden for de politiske rammer – det vil sige Nordsøaftalen fra 2020 – risiko for, at indvindingen bliver højere, end hvad Energistyrelsen forventer eller anser for muligt, da de nuværende forhold jo kan ændre sig. Økonomi, teknologi og energipolitik kan ændre sig og dermed få betydning for, hvor meget gas der bliver indvundet fra den danske del af Nordsøen frem mod 2050.
Omvendt kan de nuværende forhold ændres, så indvindingen bliver mindre end Energistyrelsen forventer. Så vidt vi ved, har myndighederne ikke undersøgt, hvad der kan gøres inden for rammerne af den nuværende nordsøaftale for at reducere indvindingen af olie og gas så meget som muligt.
Ny ansøgning om efterforskning
Virksomheden BlueNord har indsendt en uopfordret efterforskningsansøgning til indvinding af fossilgas i Nordsøen som led i minirundeordningen til Energistyrelsen.
Energistyrelsen vurderer, at indvindingen vil være i størrelsesordenen 5 mia. m3 fossilgas. Det svarer til 12 procent af, hvad Energistyrelsen hidtil har anset for sandsynligt, at der bliver indvundet fra nu og frem til 2050.
Dette er en del over, hvad Energistyrelsen hidtil har forventet, at der ville komme af ny uforudset indvindning (efterforskningsressourcer). Spørgsmålet er derfor, om Folketinget blev ført bag lyset, da Nordsøaftalen blev vedtaget!
Sidst redigeret 11.08.2023
Om stopgas.dk
Hjemmesiden StopGas.dk formidler viden om gas til danske klima- og miljøaktivister. Siden drives af Miljøbevægelsen NOAH. Vi bestræber os på, at indholdet er fagligt korrekt og velfunderet, og at det supplerer dag til dag-opdateringer i Facebook-grupper og andre kommunikationskanaler.
Kontakt jacob@noah.dk, hvis du har forslag til ændringer, opdateringer eller selv vil bidrage med en tekst.