Energinet
Inden for de seneste år har staten fået øget indflydelse på Energinet, men interne beslutninger i Energinet har stadig stor betydning for, hvordan gassektoren udvikler sig
Energinet beskriver sig selv som en selvstændig, offentlig virksomhed under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
Lov om Energinet
I slutningen af 2020 blev loven om Energinet ændret, så det nu fremgår klart af lovteksten, at Energinet har ansvar for at gennemføre Folketingets politik på klimaområdet. Ligeledes skal Energinet sikre forsyningssikkerhed, økonomiske forhold samt åben og lige adgang til energi for alle brugere. Hvilke af disse fire formål, der prioriteres højst, fremgår ikke af loven, så der er stort spillerum for Energinet til at beslutte, hvordan de fire formål skal vægtes og prioriteres indbyrdes.
Dog er der med den nye lov indført en mere transparent proces for Energinets investeringer. Dette skal sikre, at Energinets investeringer stemmer overens med og er båret af den politisk ønskede udvikling af sektoren, samtidig med at processen tillader den fornødne agilitet i igangsættelse af investeringer.
Baltic Pipe blev godkendt af klima-, energi- og forsyningsministeren, før den nye lov om Energinet blev ændret. Vi skal ikke kunne sige, om Baltic Pipe var blevet godkendt med de nye lovændringer eller ej, men Energinets arbejde med Baltic Pipe går mange år tilbage og blev startet på et tidspunkt, hvor Energinet stadig planlagde efter Business as Usual på trods af, at Folketinget for længst have besluttet, at Danmark skal være klimaneutral i 2050.
Staten bestemmer rammerne for Energinet
Arbejdet med at gøre Energinets beslutninger mere transparente har stået på i flere år. Energinet har i nogle år skullet bruge Energistyrelsens Analyseforudsætninger til Energinet til hvert andet år at udarbejde en langsigtet udviklingsplan (LUP). Analyseforudsætningerne er Energistyrelsens bud på udviklingen frem til 2040. Tidligere stod Energinet selv for at definere analyseforudsætningerne, hvilket betød, at de bar præg af business as usual-fremskrivninger i stedet for en fremskrivning mod en klimaneutral fremtid.
Selvom Energistyrelsens fremskrivning indeholder store og urealistiske forventninger til fremtidens teknologi, er det en forbedring i forhold til at forvente business as usual, da LUP'en bruges til at beslutte hvilke investeringer i infrastruktur, der skal foretages.
Energinet er en TSO
Energinet ejer og udvikler transmissionsdelen af det danske energisystem, dvs. virksomheden ejer den danske gasinfrastrukturen. I EU-sprog er Energinet en TSO – "Transmission system operator".
De fleste lande i EU har opdelt gas og el i mindst to TSO'er, men Energinet er TSO for både el og gas. Dette er en fordel for at stoppe brugen af gas, da Energinet ikke ensidigt arbejder for at bevare og fremme gasområdet, som rene gas-TSO'er gør.
Energinet vil samlet set ikke miste markedsandele, når gas erstattes af elektricitet, og det er en del nemmere at rykke rundt på medarbejdere internt i en virksomhed fremfor at lukke den ene TSO og udvide den anden, så der vil være mindre frygt for at miste sit arbejde end i andre lande.
Kontakt Energinet, hvis du har spørgsmål
Hvis du ikke får et fyldestgørende svar på dine spørgsmål til Energinet, kan du altid referere til, at der på deres hjemmeside står: "Vi lægger vægt på åbenhed og inddragelse".
Om stopgas.dk
Hjemmesiden StopGas.dk formidler viden om gas til danske klima- og miljøaktivister. Siden drives af Miljøbevægelsen NOAH. Vi bestræber os på, at indholdet er fagligt korrekt og velfunderet, og at det supplerer dag til dag-opdateringer i Facebook-grupper og andre kommunikationskanaler.
Kontakt jacob@noah.dk, hvis du har forslag til ændringer, opdateringer eller selv vil bidrage med en tekst.