Projects of Common Interest (PCI)
Projekter, der kommer på EU’s PCI-liste, opnår en række fordele i EU-systemet. Mange af projekterne er til fossilgas, selvom det strider mod EU’s klimapolitik
Hvert andet år opdaterer Europa-Kommissionen en liste med energiprojekter af fælles interesse. De projekter, der er på listen, har nem adgang til EU-støtte og en hurtig og smidig sagsbehandling i EU.
Kommissionens forslag til den femte PCI-liste blev præsenteret i starten af 2021 og forventes at blive endeligt vedtaget på et lukket møde den 9. november 2021.
Da et nyt TEN-E-direktiv ikke er vedtaget, tager udarbejdelsen af den femte PCI-liste udgangspunkt i det gamle direktiv, hvilket betyder, at forslaget fra kommissionen indeholder mange projekter med fossilgas. Så, medmindre Kommissionen eller Parlamentet sætter hælene i, risikerer vi, at et projekt som Baltic Pipe og flere andre fossilgas-projekter får lov til at blive på listen, selvom de ikke ville kunne være kommet på, hvis det nye TEN-E-direktiv havde været gældende.
74 af kandidaterne til den nye liste er projekter til fossilgas, selvom udbygning af infrastruktur til fossilgas er i strid med EU’s klimapolitik.
Listen er til projekter, der øger integrationen mellem EU-landene på energiområdet. For at være på PCI-listen, skal et projekt bygge bro mellem mindst to lande og – siger TEN-E – være funderet i EU’s energi- og klimapolitik. Det første må siges at være opfyldt for Baltic Pipe, da gasrørledningen skal transportere norsk gas gennem Danmark til Polen. Imidlertid er det nemt at få øje på, hvorfor Baltic Pipe strider imod energi- og klimapolitikken.
Finansiering
EU’s økonomiske støtten til PCI-projekterne sker via Connecting Europe Facility for Energy (CEF Energy). Kun projekter, der ikke kan klare sig på almindelige markedsvilkår, kan få støtte fra denne støtteordning.
Regionale grupper
Arbejdet med at udvælge projekter til PCI-listerne er organiseret i regionale grupper. Der er fire korridorer for gas, som er organiseret i hver deres regionale gruppe. Danmark er en del af Baltic energy market interconnection plan in gas (‘BEMIP Gas’) og North-South gas interconnections in Western Europe (‘NSI West Gas’). Læs mere om de regionale grupper på Kommissionens hjemmeside.
Om stopgas.dk
Hjemmesiden StopGas.dk formidler viden om gas til danske klima- og miljøaktivister. Siden drives af Miljøbevægelsen NOAH. Vi bestræber os på, at indholdet er fagligt korrekt og velfunderet, og at det supplerer dag til dag-opdateringer i Facebook-grupper og andre kommunikationskanaler.
Kontakt jacob@noah.dk, hvis du har forslag til ændringer, opdateringer eller selv vil bidrage med en tekst.