Gassystemets historie
Opbygning af de danske gasfelter og det danske gasnet skete i 1980’erne. Mærsk stod for gasfelterne. DONG og offentligt ejede selskaber stod for rørnettet
DONG (nu Ørsted) stod for opbygningen af gastransmissionsnet, gasbehandlingsanlæg og gaslagre, mens fem kommunalt ejede distributionsselskaber stod for opbygning, salg og transport af gas fra transmissionsnettet til slutbrugerne.
Liberaliseringen har dog betydet, at gastransportsystemet i dag ejes af Energinet og Evida, som begge er statsligt ejede virksomheder, og handel med gas varetages af kommercielle energiselskaber.
Mærsk Olie og Gas stod sammen med partnere for opbygningen af olie-og gasfelterne i Nordsøen. I 2018 overtog fossil-giganten Total aktiviteterne i Nordsøen fra Mærsk. Året før overtagelsen blev den politiske aftale om olie- og gasudvinding fra Nordsøen fornyet, og under forhandlingerne i Folketinget pressede Maersk på for skattelettelser og fik dem. Dette er blevet et danske skoleeksempel på Corporate Capture.
Allerede i 1971 havde Total viden om, at deres aktiviteter kunne skabe katastrofale klimaforandringer, viser en videnskabelig artikel fra franske og amerikanske historikere. Siden har Total arbejdet med strategier for at benægte menneskelig påvirkning af klimaet og forsinke regulering på klimaområdet.
Om stopgas.dk
Hjemmesiden StopGas.dk formidler viden om gas til danske klima- og miljøaktivister. Siden drives af Miljøbevægelsen NOAH. Vi bestræber os på, at indholdet er fagligt korrekt og velfunderet, og at det supplerer dag til dag-opdateringer i Facebook-grupper og andre kommunikationskanaler.
Kontakt jacob@noah.dk, hvis du har forslag til ændringer, opdateringer eller selv vil bidrage med en tekst.