Det nuværende gassystem
I dag når fossilgassen ud til det meste af landet, bortset fra Lolland, Falster, Bornholm, Djursland og Aarhus-området
Gasnettet i Danmark består af et transmissionsnet, som er det overordnede net med højt tryk, og forskellige distributionsnet med lavere tryk, som fordeler gassen til slutbrugerne.
Energinet ejer og driver transmissionsnettet, og Evida ejer og driver distributionsnettet.
Transmissionsnettet er pt. forbundet til gasfelter i Nordsøen og til Tyskland og Sverige. I tilknytning til transmissionsnettet er der endvidere to underjordiske gaslagre (Lille Torup og Stenlille), som har lagerkapacitet til flere måneders gasforbrug, afhængig af årstiden.
Transmissionssystemet har pt. en kapacitet på 8 mia. kubikmeter gas per år. Fossilgas transporteres i land i Danmark gennem to søledninger. Den ene er 220 km lang og går fra Tyra-feltet, mens den anden er 300 km lang og går fra Syd Arne-feltet. Begge søledninger føres i land nordvest for Varde.
Frederiksberg, København og Aalborg har distributionsnet til bygas.
Flere biogasanlæg er forbundet til et af distributionsnettene. Efterhånden som der kommer flere biogasanlæg, som sender biogas ud på distributionsnettet, kan der være behov for, at gas kan overføres fra distributionsnettet til transmissionsnettet. Det har hidtil ikke været muligt.
Transmissionsnettet består af ca. 900 km nedgravet stålrør. Distributionsnettet udgør ca. 2.600 km stålrør og omkring 15.600 km plastrør samt ca. 1.100 km rør til bygas.
Lækage af metan
Ifølge Dansk Gasteknisk Center var det samlede metantab fra det danske gassystem 1,7 mio. m3 metan i 2019, hvilket svarer til 0,07 procent af det danske gasforbrug. Tabet af metan kan omregnes til ca. 31.000 tons CO2-ækvivalenter.
Cirka halvdelen af tabet kommer fra distributionsnettet og stikledninger, mens 14 procent kommer fra transmissionsnettet, og de resterende ca. 33 procent kommer fra gaslagre og fra gasbehandlingsstationen i Nybro.
Tallene har en usikkerhed på mere end en faktor 3, hvilket Helle G. Nygaard fra dansk Dansk Gasteknisk Center nævner følgende grunde til i artiklen Metantab fra det danske gassystem:
- Få eller ingen standardiserede metoder
- Kombinationen af stor spredning i målte værdier samt målingen på en lille delmængde
- Manglende målinger og datainformation fra lagre og Nybro (standardværdier benyttet)
- Behov for større undersøgelser af metanudslippet fra gasrør og stikledninger i distributionsnettet.
Om stopgas.dk
Hjemmesiden StopGas.dk formidler viden om gas til danske klima- og miljøaktivister. Siden drives af Miljøbevægelsen NOAH. Vi bestræber os på, at indholdet er fagligt korrekt og velfunderet, og at det supplerer dag til dag-opdateringer i Facebook-grupper og andre kommunikationskanaler.
Kontakt jacob@noah.dk, hvis du har forslag til ændringer, opdateringer eller selv vil bidrage med en tekst.