Beyond Oil and Gas Alliance
Danmark vil også have andre lande til at vedtage en slutdato for indvinding af olie og gas. Det er dog tvivlsomt, om Danmarks slutdato lever op til Parisaftalen. Og så er der lige det, at slutdatoen gør hverken til eller fra
Beyond Oil and Gas Alliance (BOGA) er for lande og subnationale regeringer (fx stater i USA), der enten vil sætte en slutdato for deres olie- og gasproduktion eller på anden vis bidrage til at reducere olie- og gasproduktionen. Kernemedlemmerne forpligter sig dog til at afslutte nye koncessioner, licens- eller leasingrunder samt at sætte en slutdato for indvinding af olie og gas, der er i overensstemmelse med Parisaftalen.
Set i lyset af udfordringerne i Parisaftalen er det således beskedne krav, som et land skal leve op til for at blive medlem af alliancen. Der kan således med rette stilles spørgsmål ved, om alliancekravene er i overensstemmelse med Parisaftalen. Alliancen sætter for eksempel ikke en øjeblikkelig stopper for nye investeringer i fossil infrastruktur, selvom investeringer olie- og gasindvinding uden for områder, hvor der ikke allerede er givet koncession til indvinding, i ifølge EIA er ude af sync med Parisaftalen. Et andet eksempel er, at Danmark tillader indvinding af olie og gas frem til 2050, selvom SMV-regeringen har foreslået klimaneutralitet i 2045 med reference til Parisaftalen.
Danmarks medlemskab skæmmes af forløbet op til Nordsøaftalen
Danmark dannede BOGA i samarbejde med Costa Rica. Danmarks engagement i BOGA skæmmes dog af, at Nordsøaftalen først blev vedtaget, da det var tydeligt, at der ikke længere var kommerciel interesse for at udforske nye olie- og gasfelter i den danske del af Nordsøen, ud over dem hvor der allerede er givet koncession. Aftalen gør ikke noget ved de aftaler, der allerede er indgået, og som alligevel kun løber til omkring 2050. Indvindingen af olie og gas ville derfor stort set være ophørt i 2050, hvad enten Nordsøaftalen var indgået eller ej. Danmark har lidt intet – eller et meget lille – offer ved at sætte en slutdato for olie- og gasindvinding.
Nordsøaftalen og BOGA har imidlertid international signalværdi, der kan bidrage positivt til at få fastsat nationale slutdatoer for indvinding af fossile brændsler. Problemet er bare, at Danmark er med til at sende et signal om først at stoppe indvindingen, når den ikke længere er kommercielt interessant. Det ville have klædt Danmark, hvis der var blevet sat en slutdato, hvor der stadig ville være kommerciel interesse for indvinding.
Sidst redigeret 20.03.2023
Om stopgas.dk
Hjemmesiden StopGas.dk formidler viden om gas til danske klima- og miljøaktivister. Siden drives af Miljøbevægelsen NOAH. Vi bestræber os på, at indholdet er fagligt korrekt og velfunderet, og at det supplerer dag til dag-opdateringer i Facebook-grupper og andre kommunikationskanaler.
Kontakt jacob@noah.dk, hvis du har forslag til ændringer, opdateringer eller selv vil bidrage med en tekst.