EU’s brintstrategi
Brint skal bruges i de sektorer, hvor det er svært at finde alternativer
Visionen om, at brint og Power to X skal spille en vigtig rolle i EU's energiomstillingen til vedvarende energi, fik vinger i 2020. Ved årets indgang talte stort set ingen om brint, men ved årets udgang var det et buzzword i hele EU.
EU’s brintstrategi er udgivet af Europa-Kommissionen og beskriver en vision for et paneuropæisk netværk af gasrørledninger, der kan transportere brint over lange afstande fra de steder i EU, hvor potentialet for at producere vedvarende energi er højt.
Ifølge kommissionen er det en betingelse for at udbrede forbruget af brint, at der er en tilgængelig infrastruktur til at forbinde udbud og efterspørgsel. Brint kan transporteres via rørledninger og via ikke-netværksbaserede transportmuligheder, f.eks. lastbiler eller skibe, der anløber tilpassede LNG-terminaler. Elementer af den eksisterende gasinfrastruktur kan ifølge Kommissionen blive genbrugt til at transporterer brint.
I strategien fremhæver Kommissionen desuden muligheden for at blande en begrænset mængde brint med fossilgas i gasnettet i en overgangsfase, selvom iblanding reducerer effektiviteten, mindsker brintværdien, ændrer kvaliteten af gassen og påvirker design af gasinfrastrukturen, slutbrugerapplikationer og grænseoverskridende fælles systemoperationer.
Kommissionen forventer over 40 GW elektrolysekapacitet og en produktion på op til 10 millioner tons brint fra vedvarende energi i 2030. Til sammenligning er forbruget af fossil gas i EU pt. ca. 335 millioner tons olieækvivalenter per år. Hertil kommer f.eks. ca. 550 millioner tons flydende fossilt brændstof. Det svarer til, at 1,25 procent af det nuværende forbrug af gas og olie kan erstattes med brint i 2030.
I 2050 forventer Kommissionen med reference i 1.5 TECH-scenariet i A Clean Planet for all, at op mod en fjerdedel af den vedvarende energi i 2050 vil blive brugt til at producere brint. Strategien nævner ikke, hvad det svarer til i brint, men 1.5 TECH-scenariet forventer et samlet forbrug af brint og e-gas på omkring 120 millioner tons olieækvivalenter i 2050. Dertil kommer et forbrug af e-brændstoffer på ca. 40 millioner tons olieækvivalenter.
Uanset hvad, er der langt op til det nuværende forbrug, og mange gasledninger vil skulle lukke.
I konklusionen understreges, at brint skal bruges i de sektorer, hvor det er svært at finde alternativer.
Læs også:
Sidst redigeret 10.06.2021
Om stopgas.dk
Hjemmesiden StopGas.dk formidler viden om gas til danske klima- og miljøaktivister. Siden drives af Miljøbevægelsen NOAH. Vi bestræber os på, at indholdet er fagligt korrekt og velfunderet, og at det supplerer dag til dag-opdateringer i Facebook-grupper og andre kommunikationskanaler.
Kontakt jacob@noah.dk, hvis du har forslag til ændringer, opdateringer eller selv vil bidrage med en tekst.