Gasforbruget falder, biogasproduktionen stiger
Det samlede danske forbrug af gas forventes at falde frem mod 2035, og forbruget forventes at blive dækket af biogas et sted mellem 2030 og 2035
Den overordnede danske politik på gasområdet kan aflæses i Klimaaftale for energi og industri mv. 2020 af 22. juni 2020. For det første ønsker man, at individuelle gasfyr skal udfases, og at fossilgas kommer ud af varmesystemet. For det andet indeholder aftalen yderligere støtte til biogas. I 2021 kom det frem, at Folketinget har aftalt at støtte produktionen af biogas med ca. 43 milliarder. kr. frem til og med 2030. Man kunne have bygget tre "Danmarks største havvindmølleparker" for den pris - og staten kunne have fået alle indtægter for salg af strøm.
Derudover er der en generel interesse for – både i EU, regeringen og i erhvervslivet – at virksomheder elektrificerer, og at de virksomheder, der har svært ved at elektrificere, skifter til gas.
I Energistyrelsens scenarie for frem til 2040 kommer dette til at se ud som følger:
Alt i alt betyder det forventede fald i forbruget af gas og den massive støtte til biogas, at man forventer, at produktionen af biogas vil overstige forbruget af gas et sted mellem 2030 og 2035. Hvorvidt dette vil involvere metanisering af biogas er usikkert. Metanisering af biogas er en strømkrævende proces, der øger indholdet af metan ved hjælp af brint.
Uanset hvad er biogas langt fra klimaneutral:
1. Lækage af metan fra biogasanlæg er et alvorligt problem.
2. Transporten æder klimagevinsten. Gylle fylder og vejer meget i forhold til energiindholdet, og jo større anlæg, desto større opland og mere og længere transport.
3. Biogasproduktion modtager massiv støtte fra staten. Pengene kunne være brugt langt bedre til at udvikle og støtte renere energiformer. Man kan stille spørgsmål ved, om Folketingets støtte til biogasanlæg skyldes hensynet til klimaet. Det virker snarere som om, at støtten er udtryk for, at man med biogasanlæg kan italesætte, at man har fundet en måde at løse landbrugets affaldsproblem med gylle.
4. Danmarks biogasproduktion baserer sig på et agroindustrielt landbrug med stor animalsk produktion, som resulterer i betydelige udledninger af klimagasser.
Sidst redigeret 24.03.2022
Om stopgas.dk
Hjemmesiden StopGas.dk formidler viden om gas til danske klima- og miljøaktivister. Siden drives af Miljøbevægelsen NOAH. Vi bestræber os på, at indholdet er fagligt korrekt og velfunderet, og at det supplerer dag til dag-opdateringer i Facebook-grupper og andre kommunikationskanaler.
Kontakt jacob@noah.dk, hvis du har forslag til ændringer, opdateringer eller selv vil bidrage med en tekst.